Deze diashow vereist JavaScript.

De cirkel is rond 

Na de zomervakantie hebben wij de pompoenen uit de schooltuin kunnen oogsten. In januari dit jaar hadden wij pompoenpitten in een potje aarde gestopt. De potjes hebben we in de tuinkas regelmatig water gegeven. Toen de plantjes begonnen te groeien hebben we ze verpot in grotere potten. Op het moment dat ze groot genoeg waren, hebben we ze in de tuin geplant 

In groep VSO 3A zijn we gewend om de oogst uit de tuin mee te nemen naar de keuken om er iets lekkers van te maken. De pompoenen hebben we dus gebruikt voor een heerlijke, romige pompoensoep. Alle leerlingen (en de juffen) hebben er van kunnen proeven. Het recept staat hieronder.  

De pitten van onze pompoenen hebben we weer verzameld zodat we ze in januari weer in potjes kunnen doen. Zo is de cirkel weer rond…. 

 

Recept voor 4 personen (uit Allerhande): 

!,5 kilo pompoen 

2 middelgrote uien 

2 tenen knoflook 

250 gram winterpeen 

3 el milde olijfolie 

2 gedroogde laurierblaadjes  

1 tl gemalen komijn 

2 groentebouillontabletten 

1 liter kraanwater 

1 tl tabasco of cayennepeper 

125 gr crème fraîche (demi) 

Halveer de pompoen en verwijder schil, zaden en draderige binnenkant met een lepel. Snijdt het vruchtvlees in stukken. Snijdt ook de uien en knoflook in stukjes en de winterpeen in plakken. 

Verhit de olie in een grote soeppan. Voeg de pompoen, ui, knoflook en winterpeen toe en bak 5 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Voeg de laurierblaadjes en komijn toe en bak 1 min. mee. Voeg de bouillontabletten en het water toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat ca. 30 min. zachtjes koken.  

Verwijder laurierblaadjes. Pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met tabasco of cayennepeper, peper en zout. Verdeel over borden of soepkommen en schep op elke portie een lepeltje crème fraîche. 

Eet smakelijk!!!